Dantų šaknų kanalų gydymas ir pergydymas Vilniuje

Kas yra endodontinis gydymas?

Endodontinis gydymas – tai danties šaknyse esančių kanalų išvalymas ir užpildymas. Šis gydymas dažniausiai atliekamas, jei:

  • gilaus karieso gydymo metu atsiveria danties pulpa (šnek. nervas);
  • danties traumų atveju (vainiko lūžis iki pulpos);
  • protezavimo tikslu, kai netaisyklinga danties padėtis ir šlifuojant atveriama pulpa.
 

Priklausomai nuo klinikinės situacijos (gyvybinga pulpa ar ne), skiriasi paciento patiriami simptomai, paūmėjimai gydymo metu bei danties gydymui reikalingų vizitų skaičius.  Atliekant procedūrą, rankinių ar mašininių instrumentų bei specialių medikamentų pagalba yra mechaniškai ir chemiškai pašalinama šaknies kanaluose esanti pulpa.

Neatliekant endodontinio gydymo negyvybingos pulpos atveju, rizikuojama infekcijos plitimu iš danties į apie šaknies viršūnę esančius audinius, įvairių veido-žandikaulių srities uždegimų išsivystymu.

Užtikrinti endodontinio gydymo sėkmei, labai svarbus yra savalaikis šaknų kanalų sistemos hermetizavimas atstatant danties vainiką nuolatiniu užpildu – kompozito plomba,  o esant didesniems defektams – protezuojant užklotu ar vainikėliu.

Kas yra endodontinis pergydymas?

Tai yra pakartotinis šaknų kanalų gydymas. Dažniausiai šis gydymas atliekamas jei:

  • Po pirminio kanalų gydymo išlieka simptomai (skausmas, tinimas ir kt.);
  • Planuojama protezuoti dantį, kurio kanalų gydymo kokybė bloga;
  • Rentgeno nuotraukose stebima kaulo destrukcija (uždegimas) šaknies viršūnės srityje, po pirminio kanalų gydymo.

 

Dažniausiai šios procedūros metu yra naudojamas mikroskopas, siekiant padidinimo pagalba kokybiškai iš šaknų kanalų pašalinti seną užpildo medžiagą ar atsidalinusius instrumentus.

 

D.U.K. Šaknų kanalų gydymas

Ar dantų šaknų kanalų gydymas yra skausmingas? 
Ne, gydymo metu yra naudojamas vietinis nuskausminimas todėl pacientai gali būti ramūs, jog neskaudės. Kai gydomo danties „nervas” jau yra negyvybingas, net ir nenaudojant nuskausminamųjų, pacientai nejaučia skausmo. 
Ar atlikus danties šaknų kanalų gydymą, galima su juo kramtyti? 
Taip, net ir negyvybingas dantis toliau burnoje gali atlikti kramtymo funkciją, tik, atsižvelgiant į defekto dydį, gydytojas Jus įspės, ar reikia papildomai sustiprinti dantį atliekant jo protezavimą keraminėmis medžiagomis. 

Ar po šaknų kanalų gydymo danties jau nebereikės rauti? 
Deja, negyvybingi dantys po kanalų gydymo nuo 3 iki 6 kartų dažniau lūžta ar skyla lyginant su gyvybingais dantimis, tad jei po lūžio dantis yra pažeistas neatstatomai, jo šalinimas gali būti neišvengiamas. 

Taip pat, jeigu šaknų kanaluose yra itin atsparūs gydymui mikroorganizmai, gydymas gali būti nesėkmingas ir vis tiek pasibaigti danties šalinimu. 

Kuo negyvas dantis yra kitoks negu gyvas?
Negyvybingame dantyje nėra kraujotakos ir inervacijos, dėl to danties audiniai nėra aprūpinami maisto medžiagomis ir dantis tampa daug trapesnis. Taip pat sutrinka danties proprioreceptorika – žmogaus smegenys „nesupranta”, jog dančiui tenka didesnis krūvis negu jam atrodo ir ilgainiui padidėjęs krūvis gali nulemti komplikacijas. Estetiniu požiūriu – negyvybingo danties vainikas negrįžtamai patamsėja ir gali skirtis nuo kitų dantų. 
 
Turite klausimų dėl šaknų kanalų gydymo? Kreipkitės konsultacijai – atsakysime!

Patricija Perveneckienė

Gyd. odontologė

Turite klausimų, susijusių su dantų šaknų kanalų gydymu ir pergydymu?

Susisiekite su mumis arba atvykite į kliniką ir mes atsakysime į visus rūpimus klausimus!

Apsilankykite

Mūsų komanda visada pasiruošusi Jums padėti.
Jūsų komfortas yra mūsų prioritetas!